Correllengua 2016

El Correllengua 2016 va homenatjar Montserrat Roig

El Correllengua 2016 va retre homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Roig coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Els actes del moviment, que arribaven a la vintena edició, van tenir per objectiu recordar el compromís de Roig amb la llengua i el país. A més, pretenien divulgar la inestimable tasca periodística de l’autora per recuperar la memòria històrica dels crims del nazisme, i van posar l’accent en la seva essència marcadament feminista i d’esquerres. Tot plegat, per seguir estenent el llegat d’una de les figures més rellevants del país.

L’elecció del personatge va ser fruit d’un procés participatiu engegat el desembre de 2015 i en què van participar prop de 200 persones i col·lectius vinculats a la CAL i al Correllengua.

Tal com fa habitualment, la CAL va oferir un reguitzell de recursos, propostes i materials als organitzadors locals. A més, en aquesta edició va treballar de forma coordinada amb la Comissió Montserrat Roig, la xarxa creada per promoure el llegat literari i periodístic de l’autora al llarg del 2016. Aquesta comissió estava formada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació Lectura Fàcil, l’Amical de Ravensbrück, l’Amical de Mauthausen, la Institució de les Lletres Catalanes, Biblioteques de Barcelona, un dels fills de l’autora, Roger Sempere Roig, i la fotògrafa, companya professional i amiga, Pilar Aymerich.

Tot plegat, amb l’objectiu de mantenir viva la flama de la llengua des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal com és el Correllengua. Perquè, com deia Roig, “la cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”.

El Manifest d’enguany va còrrer càrrec de l’escriptor Vicenç Villatoro i es pot consultar aquí.

El Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país. Des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal, des del 1996 se celebra arreu dels territoris de parla catalana. Gràcies a la implicació de moltes entitats i col·lectius, i a la participació de milers de persones, cada any s’organitzen centenars d’actes en el marc del Correllengua. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment, especialment al Principat i a la Catalunya del Nord.

Diverses organitzacions de la societat civil van donar suport al Correllengua. Són associacions, coordinadores, federacions, plataformes i altres organismes d’arreu dels Països Catalans compromesos en la promoció i la defensa de la llengua. Un any més també, es va fer una crida perquè els Ajuntaments i els Consells Comarcals del país donessin suport al moviment a través de la Moció de Suport al Correllengua 2016.

Coneix Montserrat Roig

A continuació pots veure una biografia interactiva amb alguns dels fets més rellevants de la vida i l’obra de l’escriptora:

 

Documentació:

Manifest del Correllengua 2016, a càrrec de Vicenç Villatoro
Cartell del Correllengua 2016
Dossier per a organitzadors 2016