El Correllengua 2017 homenatja Lola Anglada – Castellar del Vallès

Informació i imatges publicades a L’actual.cat

Els propers 6, 7, 8 i 14 d’octubre se celebra a Castellar el Correllengua 2017, una cita que cada any es porta a terme en defensa de la llengua i cultura catalanes, organitzada per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL). “El nostre lema és Llengua, cultura i llibertat”, diu Mireia Sans, membre de la CAL. Enguany, el Correllengua homenatja la figura de Lola Anglada, “l’homenatjat sempre escull la CAL Nacional i ens serveix, sovint, per a conèixer personalitats de la cultura catalana molt interessants i, a vegades, no prou reconegudes”,afegeix Sans.

Per divendres 6, s’ha previst un espectacle de monòlegs en català a càrrec de Pebrot, a la Sala de Butxaca de l’Ateneu, a les 22 hores. Aquesta vetllada “sempre l’hem pensat com una proposta íntima, per prendre una cerveseta i picar alguna cosa, i encara no havíem programat mai monòlegs en català”.

El matí dissabte 7 “serà pels més petits”. A les 11.30 h, a la plaça Calissó, hi haurà esmorzar per a tothom i, a les 12 h, s’ha previst un espectacle d’animació infantil a càrrec de la rondallaire Marina Antúnez, que farà l’ullet a Lola Anglada a través dels contes. A les 12.30 hores, s’ha previst una exhibició del grup de Ball de Bastons i, a les 12.45 h, es duran a terme tallers infantils, en concret, bitlles catalanes, maquilladora, xapes, etc. “Enguany, hem volgut diversificar escenaris i, a la tarda, ens desplaçarem a la plaça d’El Mirador”, a les 18 h, on s’iniciaran les activitats populars. Cantarà la Coral Xiribec, “Suport Castellar recitarà poemes”, hi haurà actuació del Ball de Gitanes i dels Gegants de l’ETC i, a les 19.30 h, s’ha previst un concert d’Els Collons del Pare Rababa. A les 20.30 h tindrà lloc l’arribada de la Flama i la Lectura del Manifest, amb sorteig per a finalitzar. “Com a novetat, la CAL ha obert el Primer Concurs d’Instagram @calcastellar”, diu Sans. Qui vulgui participar-hi “s’ha de fer una fotografia amb alguna cosa relacionada amb el lema de la CAL”, amb una etiqueta que es comunicarà, properament a les xarxes de la CAL.

Diumenge 8, a l’Auditori, el Correllengua programa, amb el CCCV, la projecció de la pel·lícula Estiu 1993. D’altra banda, Caminant amb la Història ha previst un acte inclòs al Correllengua 2017 per dissabte 14 d’octubre.
El Correllengua tindrà paradeta amb material i també es vendran llibres de Lola Anglada, “de primeres edicions difícils de trobar”.

LOLA ANGLADA: NARRADORA INFANTIL I DIBUIXANT CATALANA
Dolors Anglada i Sarriera, coneguda com a Lola Anglada (Barcelona, 29 d’octubre de 1892 – Tiana, 12 de setembre de 1984),va ser una narradora infantil i dibuixant catalana. Va col·laborar des de molt jove a gairebé totes les revistes infantils catalanes de l’època i va arribar a esdevenir una de les escriptores més representatives del gènere a la preguerra. Té obres al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu d’Història de Barcelona i és famosa la seva col·lecció de nines, instal·lada al Museu Romàntic Can Llopis (Sitges). Polifacètica, amb una tècnica de dibuix excel·lent, una gran sensibilitat i un fort sentiment nacionalista, Lola Anglada és considerada la darrera dels clàssics il·lustradors de l’escola catalana de principis de segle XX i una de les escriptores més importants de l’etapa de la preguerra. Va col·laborar en diverses revistes infantils, com ara ‘En Jordi’, ‘En Patufet’, ‘La Nuri’ (fundada per ella mateixa) i ‘La Mainada’. El personatge que l’ha fet més coneguda, “El més petit de tots”, és un símbol d’identitat nacional de l’època.