Preguntes freqüents

Preguntes freqüents

 

Com puc donar suport al Correllengua 2021?
Si sou un col·lectiu, podeu adherir-vos al moviment. Per fer-ho, només cal que comuniqueu el vostre suport enviant un correu a correllengua@cal.cat i us incorporarem a la llista d’entitats adherides. També podeu organitzar el Correllengua al vostre barri, vila o comarca.

Si vols donar suport a títol individual, pots contribuir al moviment fent un donatiu, adquirint material promocional o bé col·laborant com a voluntari.

 

Si faig una donació, on aniran a parar els meus diners?
Les aportacions individuals contribueixen a enfortir el moviment. Permeten generar nous recursos que es posen a disposició dels organitzadors locals com pancartes, exposicions i altres elements d’imatgeria, així com elements de divulgació del personatge a qui es dedica el Correllengua: audiovisuals i materials didàctics, entre d’altres.

 

Qui pot organitzar el Correllengua?
Qualsevol col·lectiu, entitat o conjunt d’entitats d’un poble o comarca. El Correllengua també el poden impulsar ajuntaments, oficines locals de català o altres agents de dinamització cultural d’un territori.

Tot i que habitualment hi ha una entitat que engega la iniciativa, normalment recomanem que es busqui la participació i complicitat del màxim nombre de col·lectius (entitats de cultura popular i tradicional, biblioteques, escoles…) per tal que el Correllengua sigui transversal i obert a tothom.

El Correllengua és una iniciativa de la societat civil, per tant, les organitzacions polítiques podran adherir-se al Manifest i donar suport als actes, però en cap cas podran ser-ne els organitzadors directes. Tot i això, els seus membres poden participar-hi a títol individual.

 

Vull organitzar un Correllengua. Com puc fer-ho?
En primer lloc, és necessari implicar el màxim nombre de col·lectius i agents del territori (entitats culturals, organitzacions sensibilitzades amb la llengua, agrupacions de cultura popular i tradicional, escoles, biblioteques…) i constituir una Comissió del Correllengua encarregada d’organitzar els actes. Aquesta comissió designarà una persona que serà qui interlocutarà amb la CAL: s’hi posarà en contacte via telèfon (93 415 90 02) o correu (correllengua@cal.cat) i informarà dels aspectes clau: quan s’ha previst celebrar el Correllengua, on es farà, quina és la programació i si necessita algun material de la CAL. Podeu trobar més informació sobre com s’organitza el Correllengua al dossier per a organitzadors (disponible a aquest apartat).

 

A més a més, si som un Ajuntament….
Podeu donar suport el Correllengua a través de la moció de suport al moviment (disponible a aquest apartat).

 

Si som una escola…
Podeu portar el Correllengua al vostre centre a través de les propostes didàctiques. Aquestes activitats es poden treballar al llarg del curs.

 

Quan s’ha de celebrar, el Correllengua?
Per tal de dotar el Correllengua de sentit unitari, els actes locals s’haurien de celebrar preferentment entre principis de juliol i principis de novembre, moment en què es clou el moviment. En alguns casos, i en funció dels calendaris locals, alguns actes també es poden programar fora d’aquestes dates.

Així mateix, per tal d’evitar la concentració d’actes en un mateix cap de setmana en una mateixa comarca o ciutat, és desitjable que hi hagi una mínima coordinació dins un mateix territori. La CAL pot facilitar aquesta informació.

 

Quines activitats puc fer?
Cada Comissió organitzadora decideix les activitats que consideri oportunes. En tot cas, la programació ha de seguir els objectius marc del moviment i han de ser obertes i participatives.

Hi ha dos elements comuns que són presents a cada Correllengua i que cal procurar incorporar en el programa d’actes: l’encesa de la Flama del Correllengua i la lectura del Manifest.

També és important que els organitzadors es facin seva la temàtica de l’any en curs. Al dossier d’organitzadors del Correllengua hi trobareu diferents recursos i propostes per organitzar actes de record i divulgació de la seva figura.

Al Dossier de l’Empentallengua hi trobareu més idees d’activitats que us poden ajudar a farcir de contingut les programacions. Des de la CAL ens posem a la vostra disposició per resoldre dubtes i ajudar-vos en tot allò que necessiteu.

 

Com han de ser els actes?
Un dels principis bàsics que regeixen el Correllengua és la voluntat de normalitat. En aquest sentit, hem de procurar que els actes siguin oberts, participatius i populars. Hem d’anar un pas més enllà i intentar engrescar segments de població poc propers o sensibilitzats amb la causa, especialment les persones nouvingudes, les que no parlen català habitualment i aquelles que no són conscients de la importància de parlar-lo.

Cal obrir portes, convidar tothom participar del Correllengua, fer nous contactes. Per això, els actes s’han de fer preferiblement en espais oberts i de fàcil accés, o bé en llocs de referència pensats per a la majoria.

 

Com es financen els actes?
Part del cost del disseny, la projecció i la realització de les activitats de cada Correllengua l’assumeix la pròpia organització d’acord amb les iniciatives que consideri oportunes: aportacions de les entitats integrants de la Comissió organitzadora, suport institucional, subvencions públiques, donacions individuals i venda de material.

Malauradament, la CAL no pot subvencionar o cobrir despeses dels actes locals, però pot aportar material de préstec i altres productes que es poden comercialitzar i ajudar a finançar les activitats: samarretes, llibres, CD, bons d’ajut…

Una altra possible font d’ingressos és l’adhesió de comerços o entitats que col·laborin econòmicament o bé aportin productes o altres.

 

En què pot ajudar-nos, la CAL?
Com a promotora del Correllengua, posem a la vostra disposició diversos materials de préstec (exposicions, jocs, pancartes i altres elements d’imatge del Correllengua). Podeu veure quins són al dossier d’organitzadors del Correllengua (disponible a aquest apartat).

També facilitem el cartell mut del Correllengua, la imatge comuna del moviment, perquè hi inseriu la vostra programació. Podeu descarregar-lo a aquesta secció.

A més, oferim un ampli ventall de productes promocionals que serveixen per ajudar a finançar els actes i difondre la iniciativa. Podeu consultar-ne tots els detalls al dossier.

A banda dels materials i recursos que oferim, la CAL fa d’altaveu del Correllengua. Fem difusió dels actes que es fan al territori a través d’aquest web, del butlletí del Correllengua i també a les xarxes socials. A més, tota l’activitat es plasma al Mapa del Correllengua (el trobareu a la portada), l’eina que mostra de forma actualitzada l’estat del moviment a tots els punts del territori.