Sitges celebra l’Acte Central del Correllengua 2020 dels Països Catalans, enguany dedicat al poeta Josep Carner

El dissabte 3 d’octubre, el municipi garrafenc va acollir les activitats de l’Acte Central del Correllengua 2020. La jornada va comptar amb parlaments, actuacions, la lectura del Manifest d’enguany i concerts de grups dels Països Catalans.

La Coordinadora del Correllengua de Sitges, que agrupa set entitats de la vila, va organitzar activitats entre el 30 de setembre i 3 d’octubre. Tots els actes, conferències i concerts es van dur a terme de forma presencial seguint els protocols sanitaris establerts.

El Correllengua segueix sent la iniciativa més important en defensa de la llengua i la cultura catalanes als Països Catalans. La 24a edició del Correllengua ha estat dedicada a la figura del destacat poeta noucentista Josep Carner i Puig-Oriol.

El passat dissabte, dia 3 d’octubre, Sitges va acollir l’Acte Central del Correllengua 2020. La iniciativa, promoguda des de fa 24 anys per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), reivindica la llengua, la cultura i la llibertat del poble català. La jornada va celebrar-se al municipi garrafenc pel vincle que el poeta Josep Carner i Puig-Oriol, la figurada homenatjada d’enguany, va mantenir al llarg de la seva vida.

L’Acte Central va començar amb l’encesa de la Flama del Correllengua i l’actuació del grup sitgetà La Tija i Les Veïnes, als jardins de l’Hort de Can Falç. A continuació, l’actriu Carme Sansa va llegir el Manifest del Correllengua 2020, enguany escrit per l’actor i director de teatre Joan LLuís Bozzo, i es van produir els parlaments polítics: Adrià Enríquez, president de l’Ateneu Popular de Sitges; Pep Ribas i Xarles, president de la CAL; la Sra. Esther Franquesa, girectora general de Política Lingüística; i la Il·lustríssima Sra. Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges. Per últim, els artistes Jaume Calatayud i Vicente Monera van interpretar el seu recital poeticomusical, “Val més cantar que témer”, dedicat a l’obra carneriana.

Atesa la situació sanitària produïda per la crisi de la COVID19, l’acte es va realitzar en un espai exterior amb aforament limitat i controlat, seguint els protocols establerts per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Activitats del Correllengua de Sitges

Des del passat dimecres 30 de setembre, la ciutat de Sitges es prepara per a les diverses activitats que la Coordinadora del Correllengua de Sitges ha presentat aquest 2020. En primer lloc, dues conferències sobre les etapes i l’exili a la vida d’en Josep Carner han ajudat al gran públic a conèixer la trajectòria de l’escriptor noucentista, així com el seu compromís amb la causa catalana. Per tal d’apropar la seva obra, s’han organitzat recitals poètics i musicals amb l’obra carneriana, o inspirat en ella. Així mateix, una ruta pels carrers i places de la vila han permès els visitants (i els sitgetans) conèixer aquells espais on Josep Carner va deixar la seva empremta. Finalment, s’han organitzat concerts a l’aire lliure que permeten donar a conèixer grups locals i d’arreu dels Països Catalans, com els Pèl de Gall (Menorca) i els “Últim Cavall” (Garraf).

 

> Recupera en vídeo tot l’Acte Central del Correllengua 2020 (Maricel TV)