Correllengua 2009

El Correllengua 2009 va homenatjar Manuel de Pedrolo

Des de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) hem decidit d’iniciar el Correllengua fent un homenatge a la figura de Manuel de Pedrolo i fer-ho en coordinació amb la Fundació Pedrolo.

El vigilia a la diada de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans, centenars de persones hauran recollit i baixat la Flama del Canigó per tal d’encendre fogueres arreu de les terres de parla catalana. El dissabte 27 de juny la flama del Canigó, després de recórrer els pobles dels Països Catalans la nit de Sant Joan, arribarà a Cervera on esdevindrà la flama d’un nou Correllengua.

Davant la Flama del Canigó, la Flama del Correllengua, assumirem el compromís amb la llengua i la cultura catalanes, amb el país. Perquè tenim la força de tot un sol poble.

A la Franja de Ponent es troba un dels casos més paradigmàtics. És la zona dels territoris de parla catalana on la nostra llengua gaudeix del millor percentatge d’ús social al carrer, però com que no hi ha cap mena d’oficialitat ni cap política activa per part del Govern d’Aragó, el català és considerat una llengua de segona i la llengua de prestigi és el castellà, cosa que pot provocar també el procés de substitució lingüística que en altres parts del país ja existeix. El Correllengua arriba a totes les comarques de la Franja de Ponent, amb actes a les escoles i als pobles, i el dia 29 de setembre hi haurà l’acte central a Fraga.

El País Valencià és el paradigma de la frase escrita per l’escriptor i pensador Joan Fuster: “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”. Així, en aquest Correllengua volem posar especial èmfasi en continuar proclamant la unitat de la nostra llengua, que tal I com deia l’eminent filòleg Joan Coromines; “En un país en què amb totes les seves varietats dialectals, els dies de la setmana, les parts del cos humà… es diuen igual, evidentment es tracta de la mateixa llengua”. El 9 d’octubre commemorem l’entrada de Jaume I a València, celebrarem la Diada del País Valencià i així també, l’acte central del Correllengua al País Valencià, que setmanes abans haurà passat per la majoria de les seves comarques.

Enguany, a més, es commemora el 350 aniversari del Tractat dels Pirineus. El 7 de novembre del 1659 es va firmar el Tractat dels Pirineus, entre les monarquies francesa i espanyola, pel qual s’imposava a Catalunya una greu divisió i fractura territorial traduïda en la cessió dels comtats catalans del Rosselló (Conflent, Capcir i Vallespir) i la meitat de la Cerdanya a França com a resposta per l’aixecament català de 1640. Un pacte que violava les lleis i constitucions catalanes que havia jurat respectar el monarca espanyol Felip IV.

La Catalunya Nord, malgrat els intents d’assimilació francesa, ha mantingut sempre un sentiment de catalanitat que li ha permès de sobreviure. Avui en dia, encara queda prou gent per promoure la llengua i la cultura catalana, per demostrar que el futur d’aquesta part del país es troba en la unitat amb la resta de territoris catalans. Per desè any consecutiu, la Federació d’Entitats en Defensa i Promoció de la Cultura Catalana, el Casal Jaume I de Perpinyà i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) organitzem conjuntament la cloenda del Correllengua a Perpinyà, coincidint, amb la diada de la Catalunya Nord, enguany dissabte 7 de novembre. Aquesta cita –ineludible en el calendari nacional– creix cada any en participació i mobilització i esdevé un clam per la recuperació dels lligams històrics entre el nord i el sud de la nostra nació.

Documentació:

Manifest del Correllengua 2009, a càrrec de Victor Alexandre
Cartell del Correllengua 2009
Dossier per a organitzadors 2009