El Correllengua 2017 va homenatjar Lola Anglada
Coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement, la CAL ha dedicat el Correllengua 2017 a la il·lustradora i narradora infantil Lola Anglada, una aposta cap a un model de Correllengua encaminat a donar veu a personatges poc presents i amb poc reconeixement social. El gruix d’actes i les activitats del moviment —que enguany ha arribat a la 21a edició— han recordat no només la importància de l’obra de l’artista, sinó també el seu compromís amb els valors cívics, democràtics i catalanistes i el seu esperit feminista.
Un altre dels punts forts ha estat el Correllengua a les escoles, un conjunt d’activitats lingüístiques adreçades a nens i nenes d’infantil, primària, ESO i batxillerat per donar a conèixer la figura i l’obra de Lola Anglada.
El Correllengua 2017 s’ha impulsat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tiana, dels hereus del llegat de Lola Anglada i també de Núria Rius Vernet i Teresa Sanz Coll, expertes en l’estudi de l’obra d’Anglada. A més, ha comptat amb el suport i adhesió de desenes d’entitats culturals d’arreu dels Països Catalans i és possible gràcies a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
L’elaboració Manifest d’enguany ha recaigut sobre la periodista Núria Cadenes i es pot consultar aquí.
Lola Anglada i Sarriera (Barcelona, 1892 – Tiana, 1984) és considerada la primera il·lustradora professional catalana. La seva obra forma part del nostre imaginari col·lectiu i és recordada sobretot pels seus contes il·lustrats, com En Peret, Margarida i, especialment, El més petit de tots, exemple de la lluita per les llibertats dels pobles i símbol de la resistència antifeixista. Lola Anglada va ser una ferma defensora de la democràcia i va estimar profundament Catalunya. Tant, que un cop acabada la guerra —i malgrat els riscos a què s’exposava— va voler restar al seu país en lloc d’exiliar-se, fet que marcaria definitivament la seva carrera.
El Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país. Des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal, des del 1996 se celebra arreu dels territoris de parla catalana. Gràcies a la implicació de moltes entitats i col·lectius, i a la participació de milers de persones, cada any s’organitzen centenars d’actes en el marc del Correllengua. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment, especialment al Principat i a la Catalunya del Nord.
Documentació:
Manifest del Correllengua 2017, a càrrec de Núria Cadenes
Cartell del Correllengua 2017
Dossier per a organitzadors 2017