Sitges acull l’acte central del Correllengua als Països Catalans dedicat a Josep Carner

Serà el 3 d’octubre i inclourà l’encesa de la flama, la lectura del Manifest, a càrrec de l’actriu Carme Sansa, i concerts de música.

El Correllengua està dedicat aquest any a l’obra i la figura del poeta vinculat a Sitges, Josep Carner, en el 50è aniversari de la seva mort.

 

Sitges celebra el Correllengua del 30 de setembre al 3 d’octubre. La vila ha estat escollida per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) com a amfitriona de l’acte central dels Països Catalans, en una edició que homenatja la figura del poeta Josep Carner, en el 50è aniversari de la seva mort. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha afirmat que és “tot un honor per a Sitges rebre l’acte central del Correllengua 2020. Juntament amb la CAL i amb la Comissió del Correllengua de Sitges, s’oferirà un acte excepcional en un any atípic, però en el que no podia faltar el nostre compromís amb aquesta cita que Sitges celebra des de fa 18 anys. La flama s’encendrà a la vila i, tot i que la Covid-19 també ha obligat a adaptar l’edició d’aquest any, la voluntat és ferma per celebrar aquest homenatge festiu a la llengua i la cultura catalana, a través d’una figura tan preuada com Josep Carner”.

La CAL, com a entitat impulsora de la iniciativa al Principat i la Catalunya Nord, vol incidir en l’edició 2020 en la reivindicació del català des d’una perspectiva social, per evidenciar el potencial cohesionador i el paper que ha de desenvolupar per generar una identitat col·lectiva en una societat diversa com la catalana. El president de la CAL, Pep Ribas, ha explicat que aquest any el Correllengua homenatja Josep Carner, “un home barceloní, implicat en el Modernisme de Sitges, que visitava Sitges, i hi tenia moltes complicitats aquí com la seva col·laboració amb la Voz de Sitges”. Ribas ha recordat que el Correllengua és l’acte més important de suport a la llengua del Països Catalans que “es fa poble a poble, barri a barri” i que són objectius de la CAL la unitat de la llengua, l’estat propi i augment de la l’autoestima i la cohesió social.

Des de la Comissió del Correllengua de Sitges, l’Adrià Enríquez ha explicat que la comissió ha ideat una programació complerta que intenta englobar els públics de totes les edats, i oferir concerts i visites guiades. Enríquez ha presentat el cartell i destacat “a causa de la pandèmia i de les dates seleccionades no hem pogut ser tan ambiciosos com volíem i implicar tants sectors culturals com ens hagués agradat, però hem realitzat una programació del Correllengua per a tots els públics amb l’objectiu de promocionar la llengua catalana i, sobretot,  i els seus diferents dialectes, per això, hem seleccionat un grup menorquí, un cantautor alguerès i una formació del Garraf”. Des de la comissió volen recordar que per poder participar en els actes el públic ha d’aconseguir les entrades en línia a través del web www.correllengua.cat/sitges

Josep Carner va tenir una estreta relació amb Sitges com demostren algunes de les seves creacions. La programació de la 24a edició del Correllengua inclou una original ruta Carneriana, que permetrà endinsar-se en la vida i obra del poeta a través de recitals, conferències i projeccions audiovisuals, així com descobrir diferents espais emblemàtics de Sitges, guarnits amb domassos creats per artistes locals i inspirats en estrofes de la poesia de Josep Carner. Posteriorment els domassos es lliuraran a les escoles de Sitges per apropar el l’Any Josep Carner a l’alumnat local.

Per a l’acte central del Correllengua s’ha programat una visita a espais històrics, lectura de poemes i un espectacle infantil, al matí. Una cantada coral donarà pas a la mítica arribada de la Flama del Correllengua, a càrrec de la companyia La Tija i Les Veïnes, i la lectura del Manifest, a càrrec de l’actriu Carme Sansa, a la tarda, a l’Hort de Can Falç. Serà el moment culminant, que simbolitza el tret de sortida del Correllengua que finalitzarà amb un espectacle poèticomusical de Calatayud i Morera d’homenatge a la figura de Josep Carner i el posterior concert de del grup comarcal Últim Cavall i el grup menorquí Pèl de Gall.

La programació està impulsada en l’àmbit local per la Comissió del Correllengua a Sitges i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

 

Més informació:

Pàgina d’activitats de l’Acte Central del Correllengua dels Països Catalans i Correllengua de Sitges 2020